MENU / TERRA / AIGUA / FOC / AIRE
 

4. Ecosistemes

Un ecosistema (eco ve de oikós, que en grec significa casa) és un conjunt d’éssers vius, el medi en el qual viuen (l’aire, l’aigua, la terra) i les relacions que s’estableixen entre ells, per exemple, cadenes alimentàries o reproducció. Hi ha ecosistemes aquàtics, com els mars o els rius, i ecosistemes terrestres, com els boscos o les selves.
Els éssers humans obtenim molts productes dels ecosistemes naturals, que, a la vegada, transformem: cultivem la terra, criem animals, fem carreteres. Sovint aquestes accions perjudiquen greument els ecosistemes: contaminen l’aire, l’aigua, el sòl, provoquen la mort d'éssers vius, afavoreixen inundacions o sequeres.


[ ampliar imatge ]
 
Relacionar. Les persones, com els altres éssers vius, som éssers de relacions. És a dir, no som éssers absoluts o independents de tot. El nostre coneixement també consisteix a descobrir i crear relacions, per exemple: entre causes i efectes, mitjans i finalitats, parts i tot.
Crear una xarxa. Pots crear múltiples connexions entre totes les parts de la natura, que conjuntament són responsables de l’equilibri ecològic.
Ens situem en un gran cercle. El primer en participar té una troca de llana a la mà i pensa en una planta: “dent de lleó”, per exemple. ¿Qui menja dent de lleó? Algú pot dir “l’eruga”. El “dent de lleó” aguanta un extrem de la llana i li passa la troca a “l’eruga”. L’”eruga” ha estat menjada per un “ocell”, que rep de nou el cabdell de llana, i així es van connectant els uns als altres. Cada part de la natura té un tram a la mà i passa el cabdell a altres animals, o parts de la terra, aigua, etc. Fins a crear una gran xarxa que connecta la vida. Pots triar si t’agradaria representar un ecosistema que estigui prop del teu entorn o pots triar el mar com ecosistema major. Comença la xarxa amb un ésser petit, “un cranc”, “una alga”. Pensa quines criatures viuen en el mar i quines condicions necessiten.
Depenent del grup, la mestra pot assignar una part de l’ecosistema a cada estudiant i anar fent les preguntes perquè els estudiants vagin fent les connexions.
Al final, cadascú descriu com és la relació que manté amb tots els altres. ¿Què passaria amb l’equilibri ecològic si una de les parts es perdés?
Música. Escoltar Escena camperola dins Simfonia fantàstica d'Hector Berlioz.
Dibuixar. Has estat alguna vegada en un parc natural? Si es així, dibuixa algun aspecte que t’hagi impressionat. Si no hi has estat mai, dibuixa com t’imagines que és. 
Exercici. Selves, en Admirant el món. 8.2.7.

© Grup IREF 2003, amb el suport de la Comissió Europea, DG XXII (Sòcrates/Comenius 3.2) [ imprimir ]

 
 
 1. Terra
 2. Éssers vius
 3. Matèria inerta
 4. Ecosistemes
 5. Reserves naturals
 6. Paisatges
 7. Cultius
 8. Residus
 9. Recursos de la terra
10. Consum