MENU / TERRA / AIGUA / FOC / AIRE
 

3. Matèria inerta

La matèria inerta no té les funcions dels éssers vius, és a dir, no s’alimenta, no creix, no es reprodueix, etc. El sòl, les roques, l’aigua, l’aire i els objectes que fabriquem són exemples de matèria inerta.
Estem voltats d’objectes de tot tipus: grans, petits, transparents, lleugers, suaus, pesats, etc. Els objectes estan fets de materials molt diversos: uns, com la llana o la fusta, provenen directament de la natura, són els materials naturals. Altres, com el plàstic, són els materials artificials o transformats pels éssers humans, i s’obtenen a partir d’altres materials.


[ ampliar imatge ]
 
Classificar. Quan classifiquem elements, els agrupem segons algun criteri (finalitat, ús, forma, color, grau, classe...) Abans de classificar hem d’observar els elements i distribuir-los segons les diferències o semblances que hi ha entre ells. Classificar és una manera de posar ordre a l’experiència.
Observa amb atenció els objectes que apareixen a la pintura presentada en aquest apartat. Dels objectes que apareixen en el quadre, digues quins estan fets de materials naturals i quins de materials artificials. Es pot fer el mateix exercici portant a l’ aula diversos objectes.
OBJETE MATERIAL NATURAL MATERIAL ARTIFICIAL
  
  
  
  
  
  
Començar una col·lecció de pedres boniques, caragols de mar o, si tens ocasió, minerals que es trobin a la teva regió.
Exercici. Raonar sobre les roques, en Admirant el món, 7.4.11

© Grup IREF 2003, amb el suport de la Comissió Europea, DG XXII (Sòcrates/Comenius 3.2) [ imprimir ]

 
 
 1. Terra
 2. Éssers vius
 3. Matèria inerta
 4. Ecosistemes
 5. Reserves naturals
 6. Paisatges
 7. Cultius
 8. Residus
 9. Recursos de la terra
10. Consum