MENU / TERRA / AIGUA / FOC / AIRE
 

4. Atmosfera

L’atmosfera és una capa de gasos que embolcalla la Terra. Més enllà d’aquesta capa hi ha l’estratosfera, i els altres planetes que composen el sistema solar, i tot aquest conjunt forma part de la Via Làctia, una de les innumerables galàxies de l’univers. L’atmosfera té una funció molt important en l’escalfament de la terra i, per tant, en el manteniment de la vida. Si no hi hagués atmosfera, la temperatura de la Terra seria d’uns 22º sota zero.

[ ampliar imatge ]
 
Preguntar. Fer preguntes forma part de qualsevol procés d’investigació. Per exemple, fem preguntes quan volem entendre el significat del que s’ha dit o escoltat, o quan estem davant d’una situació problemàtica que volem resoldre.
Que la mestra, o alguna altra persona especialitzada, prepari un guió perquè els estudiants puguin fer preguntes. Preparar tants trossets de paper com estudiants. Cada paper tindrà escrita una pregunta que ajudi a desenvolupar una actitud crítica. Posar els paperets en una capsa perquè cada estudiant n’agafi un. Cada estudiant es responsabilitza de fer la seva pregunta en el moment que cregui oportú. (També es pot teatralizar i improvisar que un científic important visitarà la classe, i li poden fer preguntes com si fos una entrevista televisiva).
Preguntes possibles:
1. En què et bases per dir...?
2. Podria ser erroni el que afirmes?
3. Com s’ha arribat a aquesta conclusió?
4. Quin camí has seguit per pensar?
5. Hi ha altres maneres de veure aquest tema, problema...?
6. Quines altres opinions hi ha, diferents de la teva?
7. Quan uses la paraula........, què vols dir?
8. Quin fet podria fer-te canviar d’opinió?
9. Quina relació hi ha entre el que dius ara i el que has dit abans?
10. Què passaria si............?
Música. Escoltar Moonlight Serenade de Miller-Parrish. Imagina que aquesta peça musical parla de la nit. Com creus que és aquesta nit: una nit estrellada, amb núvols, amb airet suau, es prepara una tempesta?.
Investigar. Coneixem l’existència de l’atmosfera encara que no la veiem. Però si investigues el significat de l’expressió “pressió atmosfèrica” que usen els meteoròlegs, sabràs que existeix i la importància que té.

© Grup IREF 2003, amb el suport de la Comissió Europea, DG XXII (Sòcrates/Comenius 3.2) [ imprimir ]

 
 
 1. Aire
 2. El vent com a font d'energia
 3. El cel
 4. Atmosfera
 5.
 
Contaminació atmosfèrica
 6. Volar
 7. Respiració
 8. Oxigen
 9. So
10. Soroll