PRESENTACIÓ

PRESENTACIÓ

Filosofia per a Nens/es respon a la pregunta que es va fer Matthew Lipman partint de la seva experiència com a professor de filosofia a la Universitat de Columbia (Nova York): com millorar la capacitat de pensament a través de l’educació? Dit d’una altra manera: Com pot la filosofia ajudar a millorar la capacitat de realitzar judicis raonables en lògica, ..

Llegir més

CONFERÈNCIA INAUGURAL: "ACOGER EL DESEO, VENCER EL MIEDO"

CONFERÈNCIA INAUGURAL: "ACOGER EL DESEO, VENCER EL MIEDO"

Marina Garcés (Barcelona, 1973) és filòsofa. Els seus llibres més recents són: Un mundo común (2012)...

Llegir més

LLOC DE REALITZACIÓ

LLOC DE REALITZACIÓ

Facultat de Lletres. UdG.

Llegir més

Filosofia per a Nens/es respon a la pregunta que es va fer Matthew Lipman partint de la seva experiència com a professor de filosofia a la Universitat de Columbia (Nova York): com millorar la capacitat de pensament a través de l’educació?

Dit d’una altra manera: Com pot la filosofia ajudar a millorar la capacitat de realitzar judicis raonables en lògica, ètica, estètica i política?

O dit, encara, d’una altra manera: quin és el lloc que ha de tenir el pensament filosòfic a tots els àmbits educatius, no només a l’universitari?

I així va néixer, tímidament però amb força, la proposta de Filosofia per a Nens/es. D’una carència, d’una necessitat, d’una urgència. Era i és cada cop més imprescindible educar les noves generacions en alguns dels principis bàsics per assegurar la convivència i la bona harmonia entre els éssers humans. Calen bones dosis de tolerància, respecte, serenitat i bon judici per a no caure en frivolitats o extremismes, per a no deixar-se portar per radicalismes i poder construir un futur desitjable per a les noves generacions.

La filosofia vol dir reflexió, ponderació i avaluació de criteris i ha de tenir un lloc privilegiat a l’educació. El seu lloc està allà, també a les universitats i a les institucions i publicacions que ens aporten llum per a aquest repte fonamental que significa conviure.

Oferir un espai, un lloc a la filosofia a les escoles, pot ajudar, encara que no assegurar, unes noves formes de relació basades en el diàleg, despertant en els nens/es i adolescents un esperit crític, creatiu i curós.

Filosofia, democràcia i educació són, des del seu origen grec, una tríada que cal repensar constantment. I aquest és un moment especialment delicat per a la conjunció.

Proposem, doncs, que aquest Encuentro es constitueixi en un fòrum per a pensar i proposar estratègies per a dur a terme a les aules, que enriqueixi les pràctiques i ens permeti debatre sobre conceptes clau, amb el cor en el passat i la mirada en el futur.