ff   MENU / TERRA / AIGUA / FOC / AIRE






La proposta educativa Philosophy for Children (P4C).

Segons Matthew Lipman, autor principal de P4C, la filosofia no es només teoria, sinó també pràctica. La filosofia es fa, conjuntament amb la teoria que inclou la seva pràctica. En aquest sentit, millorar el pensament implica practicar. Pensar, com a activitat, es diu d’una gran varietat de moviments intel·lectuals. Perquè aquests moviments esdevinguin habilitats, es requereix un exercici continu. Per això, Philosophy for Children proposa convertir l’aula en una comunitat de recerca filosòfica.

Els membres d’una comunitat de recerca s’ensenyen els uns als altres, i això comporta respectar i reconèixer les aportacions de cada part del grup: les diferents perspectives sobre un tema, l’estil intel·lectual, l’experiència, la correcció d’ arguments, etc. Es tracta, doncs, d’establir un clima de confiança mútua que permeti el diàleg.

En aquest sentit, la comunitat de recerca permet als estudiants d’experimentar com és viure en un context de respecte mutu, de diàleg disciplinat, de recerca cooperativa, lliure d’arbitrarietat i manipulació. Un model així permet la pràctica directa d’actituds, valors i procediments que estan en el nucli del concepte d’ ecologia: interrelació de totes les parts per l’equilibri del tot, conservació del que té valor, afrontar reptes que exigeixen pensar un model de desenvolupament sostenible, respectuós amb el medi, socialment equitatiu, i solidari amb el conjunt del planeta i amb les generacions futures.

Fomentar la recerca filosòfica requereix practicar un gran nombre de destreses de pensament, alhora que hem de desenvolupar una sèrie d’actituds, incorporades en el moviment del diàleg i la recerca. Per exemple: fer explícites les raons en les quals se basen les nostres opinions, contrastar el que pensem amb l’experiència, estar obert a la correcció dels nostres judicis, descobrir les implicacions o conseqüències dels propis punts de vista i els dels altres, formular preguntes, formular hipòtesis, aclarir conceptes, tenir en compte tots els elements d’una situació a l’hora d’emetre un judici, exemplificar, usar criteris lògics, etc.

El diàleg a classe no és competitiu, no implica l’adhesió d’uns a altres. Els acords no es quantifiquen. Sinó que, a partir d’interrogants que els membres del grup es plantegen, s’intenten d’aclarir qüestions, tot examinant conceptes, buscant exemples, aportant evidències, usant bons raonaments, etc. Un gran nombre de destreses s’orquestren quan es posen en pràctica de forma contextualitzada.

Philosophy for Children es una proposta rica en continguts filosòfics, entre els quals es troben temes com la naturalesa i la relació dels éssers humans amb ella. Aquestes qüestions són investigades especialment en el programa que es composa dels següents materials: una novel·la filosòfica per a l’estudiant, Kio i Gus, i un manual per al professor, Admirant el món. Aquest programa, dirigit a estudiants de cicle mitjà de primària (8-9 anys) ha inspirat molts dels temes i exercicis filosòfics que es troben a les activitats d’ECODIALOGO. A més oferim alguns exercicis del manual del professor, Admirant el món, per enriquir les activitats proposades.

TORNAR