ff   MENU / TERRA / AIGUA / FOC / AIRE






Filosofia i educació ambiental

ECODIALOGO
desitja oferir recursos per tal de fomentar un diàleg que sigui cooperatiu, significatiu, crític, creatiu i acurat, en el context de l’educació ambiental.

Per tractar qüestions ambientals a l’escola és imprescindible el coneixement específic sobre l’entorn i la seva dinàmica. En aquest sentit, les ciències són incomparables en la seva capacitat d’introduir els estudiants al coneixement de la naturalesa. Però, a més, els nens i nenes poden ser convidats a reflexionar i raonar sobre els fonaments i les condicions d’aquest coneixement, així com sobre les seves dimensions ètica, social, lògica, metafísica, epistemològica i estètica.

La filosofia com a disciplina ens ajuda a clarificar qüestions, a les quals no s’ha donat resposta, d’una vegada per sempre. Aquestes qüestions han de ser constantment revisades a la llum dels canvis i necessitats que, dia a dia, es van produint. Són qüestions controvertides i genèriques que cap disciplina científica està equipada per tractar. Algunes d’aquestes qüestions són grans conceptes de la tradició filosòfica, tals com: naturalesa i cultura, vida i mort, permanència i canvi, realitat i aparença, veritat i bellesa, coneixement i llenguatge, llibertat i determinisme, llibertat i responsabilitat, etc. Aquestes qüestions són transcendentals per la vida humana perquè hi vivim dins, és a dir, el sentit de les nostres vides depèn del significat que atorguem a aquests conceptes.

Alhora, la filosofia intenta fer-nos qüestionar idees que tendim a acceptar com a certes, insistint que ens fixem en aquells aspectes que fins ara havíem trobat adequats o simplement no ens havíem plantejat.

En relació amb l’educació ambiental, es fa imprescindible, a parer nostre, la reflexió ètica, que no respon només a una necessitat de valors i límits en un món on quasi tot és possible, sinó que també és l’àmbit on es manifesta la fragilitat per la qual atravessen les nostres concepcions del món. En aquest sentit, la reflexió ètica és reflexió filosòfica. És a dir: desig d’un model racional al qual apel·lar i al qual referir temes fragmentats als que ens veiem obligats a fer front.

La relació que els éssers humans mantenim amb l’entorn està mediatitzada per idees, per concepcions del món que hem heretat o que construïm personalment. En aquest sentit, les idees constitueixen l’entorn humà. Pensar sobre l’entorn i sobre com ens hi relacionem fa que ens comportem de la manera que ho fem. Treballar amb l’entorn és, doncs, treballar amb idees.

Per això, proposem la relació entre diàleg filosòfic i educació ambiental. Fomentar el diàleg filosòfic en educació implica crear les condicions perquè els nens i nenes participin en converses que prenen la forma d’una investigació disciplinada per la lògica i les consideracions metacognitives. Exemples d’aquestes últimes són: quina és la nostra relació amb la naturalesa?, com sabem que una afirmació és vertadera? què fa que una raó sigui millor que una altra?, pot passar que un determinat comportament amb la naturalesa sigui legal i incorrecte a la vegada?, en base a quin criteri A és millor que B?, etc.

Podria semblar que és massa aviat per a mencionar aquestes qüestions fonamentals en l’educació primària. Però és en aquesta edat quan els nens i les nenes tenen construïda una extensa xarxa d’hipòtesis i teories gràcies a les quals s’expliquen a sí mateixos com funciona el món. Usen habitualment termes com veritat, bé, just, bell, respecte, però rarament l’escola els ajuda a reflexionar sobre el significat i ús d’aquests termes.

A més, en aquesta etapa de formació d’hàbits, els estudiants han d’experimentar en la seva pròpia pell què vol dir investigar dialògicament en una atmosfera de cooperació intel·lectual i respecte mutu. Considerem que aquesta pràctica és una condició indispensable per a l’educació de futurs ciutadans capaços de cooperar, investigar i dialogar sobre la relació que volen i que és possible mantenir amb el medi ambient.


TORNAR