
ECODIALOGO. Educació ambiental a través del diàleg filosòfic (2000-2003)
Origen: En el marc del Programa Europeu Sócrates-Comenius, es va impulsar una proposta de reflexió sobre l’ecologia a partir dels programa Kio i Gus i Admirant el món (currículum Filosofia 3/18- Philosophy for Children) amb la participació de centres de Philosophy for Children d’Àustria, Catalunya i Portugal. El projecte culminà amb un curs internacional (2003) i la creació del recurs multimèdia editat originalment en format CD-ROM, disponible en cinc llengües i centrat en l’educació ambiental mitjançant el diàleg filosòfic.
L’any 2024, aquest recurs es va adaptar i publicar en format web.
Es tracta d’un material versàtil que es pot utilitzar des del segon cicle de primària fins al primer cicle de secundària, amb les adaptacions pertinents.
ECODIALOGO té com a objectiu potenciar l’educació ambiental en l’escola primària i secundària, des de la reflexió filosòfica i sobre unes bases interdisciplinàries i interculturals.
Per afavorir i fomentar el diàleg filosòfic a l’aula, sobre temes importants des del punt de vista de l’educació ambiental, hem tingut en compte diverses fonts:
- La proposta educativa Philosophy for Children (P4C), que té com a objectiu fonamental introduir la reflexió filosòfica en l’educació primària per ajudar els estudiants a pensar millor per ells mateixos.
- Continguts d’educació ambiental
- Recursos que provenen del món de l’art: pintura, literatura i música.
ECODIALOGO desitja oferir recursos per a aconseguir un diàleg a classe que sigui cooperatiu, significatiu, crític i creatiu, en el context de l’educació ambiental.
